Loek Zonneveld in Top 100+

Voor de bekende Bakkummer Loek Zonneveld stond de afgelopen week in het teken van feest en afscheid. Op woensdag 19 mei vierde hij met echtgenote Thea zijn 50-jarige bruiloft. Een dag later trad hij na 17 jaar af als bestuurslid van de Werkgroep Oud-Castricum. Samen met Hans Boot blikte Loek terug op zijn arbeidzame leven, waarin hij ook voor vele verenigingen actief was. Loek Zonneveld (1930) is geboren in het huis aan de Van Oldenbarneveldweg, dat vroeger stond tussen Café de Hoop en de huidige bakkerswinkel van Beerse. De woning werd begin jaren ’30 gesloopt om plaats te maken voor een zaal van Hotel Borst. In die zaal hadden Loek en Thea woensdag hun gouden bruiloftsfeest.

Een dubbele baan
Als je de levensloop van Loek Zonneveld nagaat, kun je bepaald niet zeggen dat hij stil heeft gezeten. In de eerste plaats heeft hij sinds 1946 in feite twee banen gehad. Hij begon op de kwekerij van het PWN, kwam daarna op kantoor van het waterleidingbedrijf en stapte na drie jaar over op het filmvak bij Cinecenter in Hilversum. Ondertussen vervulde hij in de avonduren de functie van operator bij het Castricumse Corso-theater. “Ik heb dat zo’n 40 jaar gedaan, het liep altijd als een rode draad door mijn leven”, aldus Loek.In 1958 verliet hij Hilversum en werkte nog eens 30 jaar in de controledienst van de Hoogovens.


Het huis aan de Van Oldenbarneveldweg, waar Loek Zonneveld
in 1930 werd geboren. Kort daarna werd het pand gesloopt om
plaats te maken voor de zaal van Hotel Borst.

Het verenigingsleven
Ondanks zijn drukke werkzaamheden zag Zonneveld kans om als vrijwilliger bij diverse verenigingen zijn handen uit de mouwen te steken. Voetbalvereniging Vitesse’22 leerde hem in 1965 kennen. Hij was 25 jaar speaker bij de wedstrijden van het eerste elftal en deed dat bij toernooien. Ook draaide hij daar films voor de jeugd en verzorgde een expositie met dia’s ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan in 1997. Rond 1970 sloot Loek zich aan bij de Amateurtuindersvereniging Castricum. Daar huurde hij niet alleen een volkstuin, maar was ook lange tijd complexleider en bestuurslid. Toen de Bakkummer daarmee in 2009 stopte, werd hij benoemd tot erelid. Daarnaast is Loek Zonneveld bij vele inwoners bekend door zijn activiteiten bij de Werkgroep Oud-Castricum. Hij houdt zich daar al een kwart eeuw bezig met het verzamelen en beheer van foto’s en dia’s. Met Jaap Stuifbergen vormde hij jarenlang een gouden duo, dat garant stond voor talloze diavoorstellingen in het dorp. Het was voor Loek dan ook een grote schok dat zijn maatje in 2005 plotseling overleed. Ook de relatie tussen Loek en de Corso kwam de werkgroep goed van pas bij het vertonen van authentieke filmbeelden tijdens de open dagen. Onlangs leverde hij eveneens een bijdrage aan de oorlogsfilm van Pauline van Vliet. Bovendien had hij een belangrijk aandeel in de uitgave van twee boeken over het verleden van Castricum en Bakkum en was hij ook nog lid van Radio Castricum. Het was daarom niet verwonderlijk dat Loek in 2006 voor al zijn verdiensten koninklijk werd onderscheiden.


Loek (links) in de jaren ‘50 met Piet Bettink, de vroegere eigenaar
van het Corso Theater.

Thea
Naast deze vele bezigheden bleef er toch ook nog tijd over voor een huwelijksleven. Hij leerde Thea van Ravenstein (1935) eind jaren ‘50 kennen in (hoe kan het anders!) de plaatselijke bioscoop. Zij was toen verpleegster op Duin en Bosch. Daarop sprak hij met een vriend en een vriendin van Thea af om een avondje te stappen: “Het was in die tijd gebruikelijk om een meisje te verrassen met een bloemetje als je met haar uitging. Maar ik deed het anders en nam een bos radijsjes mee. Het heeft haar kennelijk niet gestoord, want op 19 mei 1960 stapten we in het huwelijksbootje. Ook mijn vriend is later met die vriendin van Thea getrouwd.”


Het gouden echtpaar tijdens hun feest.

Afscheid
Woensdag waren Loek en Thea in de bevoorrechte positie om hun gouden huwelijk te vieren, samen met hun drie kinderen, vijf kleinkinderen, verdere familie en vrienden. Het was een mooi feest, waarop ze hopelijk in hun woning aan de Zeeweg nog lang kunnen terugkijken. Vanaf nu is Loek van plan om het wat rustiger aan te doen, maar of hem dat lukt is een tweede. Hij nam donderdag afscheid van het bestuur van Oud-Castricum, waarin hij 17 jaar zitting had. Als werkgroeplid blijft hij echter actief betrokken bij de zorg voor het behoud van het culturele erfgoed in ons dorp. Zoals we Loek Zonneveld al jaren kennen, draait hij nog een van zijn vele shagjes en besluit: “Ik verveel me nog geen dag en kom steeds tijd tekort, maar ik moet wel bekennen dat het allemaal wat langzamer gaat dan vroeger…”
Tekst Hans Boot en dank namens BOZK!

Advertenties

Een Reactie op “Loek Zonneveld in Top 100+

  1. Alex van Ravenstein Rieky van Beers

    Beste Loek en Thea,
    Een mooi verhaal over jullie Loek en Thea We kennen jullie en hebben mee genoten op de dag dat jullie 50 jaar getrouwd waren.
    Een leuk feest. Wij zijn altijd welkom bij jullie in Bakkum.

    Groetjes Alex Rieky

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s